Vermijd bacteriën: Dé ideale wastemperatuur voor keukenhanddoeken

handdoek, keukenhanddoek, wassen
foto: pixabay

Keukenhanddoeken gebruik je dagelijks voor afvegen, afdrogen en schoonmaken. Daardoor komen ze in contact met etensresten, vet en bacteriën. Om hygiënisch te blijven, is het belangrijk om ze regelmatig te wassen. Maar op welke temperatuur doe je dat het best? Wij geven je het antwoord.

Lees ook:  Wat je nu moet doen met je kerstcactus voor de herfst begint

Waarom de juiste wastemperatuur belangrijk is

Keukenhanddoeken zijn vaak broedplaatsen voor bacteriën en schimmels. Was je ze te koud, dan overleven veel microben en kan je handdoek muf gaan ruiken of zelfs onveilig worden voor gebruik bij voedselbereiding.

Te heet wassen kan echter de vezels van je handdoek aantasten, waardoor ze sneller verslijten en hun absorberend vermogen verliezen.

De ideale temperatuur voor keukenhanddoeken

Over het algemeen geldt dat een temperatuur van 60 graden Celsius ideaal is voor het wassen van keukenhanddoeken.

Dit is warm genoeg om de meeste bacteriën, zoals salmonella en E. coli, te doden, en vuil en vet effectief te verwijderen. Voor handdoeken die intensief gebruikt worden of in contact zijn geweest met rauw vlees of vis, is 60 graden zelfs sterk aanbevolen.

Wanneer kun je lager wassen?

Soms wil je handdoeken wassen op 40 graden om energie te besparen of de levensduur van gekleurde handdoeken te verlengen.

Dit kan, maar dan is het verstandig om een goed wasmiddel te gebruiken dat bacteriën en vet effectief aanpakt. Houd er rekening mee dat wassen op 40 graden minder hygiënisch is dan op 60 graden, vooral bij intensief gebruik.

Lees ook:  Tips voor een hygiënisch schone wasmachine zonder vieze geurtjes

Extra tips voor frisse en schone handdoeken

  1. Gebruik voldoende wasmiddel: een juiste hoeveelheid wasmiddel zorgt ervoor dat vet en vuil goed worden verwijderd.
  2. Vermijd overbelading: in een te volle trommel worden handdoeken minder goed schoon.
  3. Droog volledig: hang ze buiten in de zon of in de droger om vocht en bacteriën te verminderen.
  4. Regelmatig wassen: wacht niet te lang met wassen; keukenhanddoeken die dagenlang gebruikt worden, zijn een bron van bacteriën.

Keukenhanddoeken op 60 graden Celsius wassen

Voor een hygiënische keuken is het verstandig om keukenhanddoeken op 60 graden Celsius te wassen. Zo verwijder je effectief bacteriën en vet, zonder de handdoeken onnodig te beschadigen. Gebruik eventueel 40 graden bij gekleurde of minder intensief gebruikte handdoeken, maar houd altijd de algemene hygiëne in de gaten. Met deze aanpak blijven je keukenhanddoeken fris, veilig en langer bruikbaar.

Dit is ook interessant